Pretraživanje

Česta pitanja
11-p1.jpg
1 Da li naknada za upravljanje 0,20 sdrži PDV ili ne, kolika je naknada za tužbe neplatišama, kolika je naknada za platni promet
2 Koje su dužnosti predstavnika stanara ?
3 Postoji li zakonska obaveza za plaćanje pričuve za vanjsko parkirno mjesto koje je u mom privatnom vlasništvu u dvorištu zgrade? Unaprijed hvala.
4 Da li postoji obveza plačanja pričuve u garantnom roku zgrade?
5 Da li je točno da je Zakonom predviđeno da Suvlasnici mogu suglasno povjeriti upravljanje stvarju određenoj osobi kao upravitelju, koji će djelovati kao njihov opunomoćenik. Za upravitelja mogu izabrati jednoga ili nekolicinu između sebe, a mogu upravljanje povjeriti i bilo kojoj drugoj poslovno sposobnoj fizičkoj ili pravnoj osobi.
6 DA LI MEĐUVLASNIČKI UGOVOR MORA BITI POTPISAN OD SVIH SUVLASNIKA, ILI JE DOVOLJNO SAMO POTPIS VEĆINE TJ. 51%???
7 Da li je za otkup zajedničke prostorije potreban potpis svih suvlasnika?U slučaju, ako je nemoguće skupiti sve potpise, da li postoji drugo rješenje?
8 da li se ugradba novog dizala u u zajedničkoj nekretnini financira iz pričuve i s kojim udjelom pojedinog suvlasnika?
9 Poštovani!Živim u objektu sa tri etažirane jedinice i sa zajedničkim suvlasničkim dijelovima.naime mene zanima koliko bi trebala odvajati mjesečno za usluge upravitelja,unaprijed hvala.
10 dali je protuzakonito na oglasnu ploču izvješavati imena dužnika za pričuvu? unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
11 Treba li se pričuva plačati za posl.prostor ako on ima posebno priključenu struju, vodu i poseban ulaz, a dio je zgrade. HVALA!
12 Postoji li u zakonu odredba po kojoj vlasnici stanova u zgradi sa manje od 6 stanova nemaju obvezu plaćanja zajedničke pričuve?
13 Za vrijeme nevremena otpale su mi grilje na prozoru. Tko snosi tro{kove novih grilja, ja ili ide iz zajednicke pricuve. Hvala
14 Da li se na uplatu zajedničke pričuve od 1,54 po m plaća PDV?
15 Dali se bojanje unutrašnjih zidova u ulazu zgrade financira iz zajedničke pričuve ? Također me zanima postoji li obveza predstavnika stanara da održava sastanke sa ostalim suvlasnicima u ulazu? Unaprijed hvala na odgovorima.
16 Upravitelj zgarde nam je dostavio ponudu za ugradnju brojila el. energije za svaki poslovni prostor posebno jer smo do sada mi vlasnici poslovnih prostora plaćali utrošak el. energije po m2 poslovnog prostora. U ponudi je naveo da svi suvlasnici moraju prihvatiti ponudu jer će u protivnom biti isključeni iz el. mreže za kompletan objekt što je mislim protuzakonito. Ujedno nam je dostavio ponudu za popravak postojećeg sustava klimatizacije (hlađenje i grijanje) uz napomenu da je za isto potrebito podići kredit jer,prema njenu,iz postojeće pričuve nema dovoljno novaca za navedeno.Mišljenje sam da se popravci klimatizacije MORAJU finacirati iz postojeće pričuve a da se ugradnja pojedinačnog brojila za svaki poslovni prostor može prepustiti svakom pojedinom vlasniku koji u toj situaciji nije obvezan participirati u istome jer on sam ugrađuje brojilo u svoj prostor. Zamoljavam Vaše odgovore.Pozdrav.
17 Da li osoba kao najmoprimac mora plaćati pričuvu u iznajmljenom stanu ili je dužnost najmodavca kao vlasnika stana?
18 Da li su pričuvu dužni plaćati vlasnici apartmana?
19 Tko vodi registar tj. gdeje se registriraju pravne ili fizičke osobe koje obavljaju poslove upravljanja
20 U zgradi u koju smo nedavno uselili, investitor još nije prodao sve stanove. Potpisat ćemo Međuvlasnički ugovor i izabrati Upravitelja zgrade. Dali je investitor dužan plaćati pričuvu za stanove koji su još u njegovom vlasništvu? Hvala.
21 Da li suvlasnici zgrade moraju platiti dug pričuve prije potpisivanja ugovora o upravljanju?
22 Poštovani, Je li za postavljanje odašiljača T-mobile na zgradu potrebno 100% potpisa suvlasnika ili je dovoljno 51% i kojim se zakonom to regulira?
23 Da li je izvanknjižni vlasnik ovlašten potpisati međuvlasnički ugovor?
24 pri kupnji stana dali je investitor ili prodavatelj obavezan osigurati parkirno mjesto bez naknade, ako to nije navedeno u ugovoru
25 PO KOJOJ ZAKONSKOJ ODREDBI IZVANKNJIŽNI VLASNIK NE SMIJE POTPISATI MEĐUVLASNIČKI UGOVOR
26 da li je dovoljna suglasnost 51% stanara da se sanira krov, ako su stanari iz podkrovlja probijanjem i uređenjem novih prostorija pod samim krovom bez ikakvih suglasnosti ostalih stanara oštetili krov, te za te prostorije ništa ne plaćaju jer na papiru i ne postoje.unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
27 Kolika je minimalna pričuva za poslovni prostor i plaća li se pričuva za isti dok je on u roh-bau stanju? Naime, Vlasnik sam poslovnog prostora koji ima 79m2, ali zbog visine stropa od 4m koeficijentom od 50% se dolazi na cca 120m2. Dobio sam rješenje prema kojem moram plaćati pričuvu dva puta veću nego što to plaćaju ostali stanari po m2. Tako računica ispada da umjesto 79x 2,34kn=184,60 kn, trebam plaćati 79 x 1,5 x 2 x 2,34 = 554,80 kn. Napominjem da ne koristimo ulaz u zgradu pa time niti trošimo struju za osvjetljenje koje se naplaćuje iz pričuve. Je li to po zakonu, odnosno ako je to samo dogovor stanara mogu li takvim dogovorom 51% stanara odlučiti o sudbini visine pričuve za poslovni prostor?
28 da li za popravak krova koji ce povecati pricuvu za cca 300% zaista dovoljno skupiti pristanak samo 51% stanara?
29 Zivim u zgradi staroj 3 godine koja jos nije prosla tehnicki pregled jer je investitor nije dovrsio a ne zna se kada ce i hoce li uopce. Nedavno su iz sredstava zajednicke pricuve kupljena garazna vrata po cijeni od 54000 kn! iz sredstava zajednicke pricuve. Buduci da ta vrata nisu bila predvidjena projektom zgrade te da garazu ima samo 25% suvlasnika zgrade je li to placnje bilo po Zakonu? Tj. financira li se takav trosak iz sredstava zajednicke pricuve? Hvala!
30 Živim u zgradi od 6 katova, zgradu je gradio grad Zagreb. Moj status je trajno zaštičeni najmoprimac, a ostali stanovi su večinom socijala, ili red prvenstva. Zgrada je stara 9 godina. Nedavno me je susjeda kat više poplavila, pukao je sifon ispod kade, osim mene poplavljen je stan ispod dakle poplavljena dva kata. Upravitelj zgrade odbio je sanirati sifon ispod kade na trošak pričuve, što ne smatram zakonski ispravnim. Stranar na drugom kati i dva tjedna nakon tog popravka tuži se da mu curi voda. Jučer nas je upravitelj zgrade obavijestio da će zvati hitne intervencije, a za troškove će vidjeti. Tu je moje pitanje a ono glasi koji popravci idu na trošak pričuve i gdje se možemo obratiti ako dotični odbije platiti troškove.Hvala
31 Upravitelj zgrade je zatvorio prostor pod stepeništem s izgovorom da je to zajednička prostorija bez suglasnosti svih stanara, a ključeve ima samo 15% stanara tog stubišta.da li je to protuzakonito i što je činiti stanarima?
32 Većinski sam vlasnik u zgradi koja ima ukupno 413 m2.Želim promijeniti ili ukinuti upravitelja jer smatram da nam netreba iz razloga što sam popravljam zgradu kad nešto treba a on mi nikada ne priznaje troškove koje ulažem u zajedničke dijelove.Mislim da je njemu bitna samo provizija od zgrade a ne i problemi zgrade.Pitanje:Koliki postotak suvlasnika mora potpisati za ukudanje upravitelja ili promjenu upravitelja?
33 Živim u stambeoj zgradi koja ima 5 etaža. Struju na zajedničkom stepeništu dijelimo na 14 stanova i plaća svatko isti iznos.Uvijek se bune oni na prvom katu jer kažu da oni ne pale svijetlo. Jučer sam u emisiji Potrošački kod, čula da bi se struja na stepeništu trebala plaćati iz pričuve. Da li je to točno? Hvala.
34 Da li se može stambena pričuva poduplati ako me se prethodno o teme ne obavjesti i ako ja nisam suglasna sa time?
35 Koje su dužnosti domara u stambenoj zgradi?
36 Kakav je pravni položaj upravitelja?
37 Tko bira upravitelja nekretnine u suvlasništvu?
38 Kako suvlasnici uređuju upravljanje nekretninom u suvlasništvu?
39 tko plaća troškove poprevka nastale nakon puknuća vodovodne cijevi u kupatilu
40 Što je upravljanje?
41 Da li poslovni prostori moraju plačati duplu pričuvu. Hvala.
42 Živim u centru Zagreba u zgradi izgrađenoj 1939. g. U nekim zidovima u zgradi su popucale dotrajale instalacije vode, tako da curi stanarima po zidovima. Pitanje je da li se zamjena starih instalacija vrši na teret pričuve ili svaki stanar plaća trošak popravka istih u svom stanu.
43 Koliko iznosi naknada za rad upravitelju?
44 Kako se utvrđuje iznos doprinosa svakog pojedinog suvlasnika u sredstva zajedničke pričuve?
45 Što je zajednička pričuva?
46 Tko može biti upravitelj nekretnine?
47 Prije 2 godine su farbali fasadu zgrade a pritom nisu popravili pukotine u međuvremenu su te pukotine nastale veće toliko da mi se na balkonu raspada ograda.Upravitelj je rekao da to nije njegov problem i da to snosimo sami i da u pričuvu nije ulazilo niti fasrbanje unutrašnjost nezatvorenih,vanskih zidova od balkona već su oni nama farbali jer imamo lijepe oči...za fasadu se platilo oko 50000 oo kn i u to nebi trebalo ulaziti niti farbanje balkona niti popravak ispocalih vanjskih zidova..!2.pitanje-imam drugi balkon zatvoren u pvc staklu i nisu mi htjeli farebat unutrašnjost da bude isto kao i drugima jer na to opet trošak snosim sam i rečeno mi je da mogu ofarbat u koju god boju želim!!!!!!trnutno je 95% zdgrade jednake boje osim tog 4m2-ne zida i popucalog balkona!
48 Koje su dužnosti čistača-ice u stambenoj zgradi te dali je dužnost čitača-ice odštopavanje zaštopanih kanala od smeča,te ako nije,zanima me tko obavlja poslove odštopavanja kanala za smeče?HVALA
49 Zanima me koji su sve popravci u stanu uključeni i mogu se platiti iz pričuve. ZAHVALJUJEM.
50 Stanbena zgrada sa tri stana koji su odvojeni, tj neovisni po svakom pitanju, što kaže zakon, kako i na koji način odrediti svotu i kome povjeriti upravljanje sredstvima iz pričuve?
51 Vlasnik susjednog garažnog mjesta u podrumu zgrade želi svoje mjesto obzidati, zatvoriti kao šupu. Garaža ima 12 garažnih mjesta, od kojih u neka mogu parkirati samo mali auti i širina je jedva 250cm. Da li to smije napraviti i tko je nadležan za kontrolu takvog dozidavanja? Hvala
52 Da li se struja za zajedničko stubište ,plača po stanu ili po osobi!
53 Imamo Upravitelja u Savskoj 1. Raspisali i su natječaj za lift i uzeli u obzir ponuđaće s kojima imaju sklopljeni ugovor. Suvlasnici zgrade (u ovom slučaju jednog ulaza) odlučili su se za ponudu van njihovog natječaja jer je najpovoljnija za nas, ali Upravitelj to neće. Uporno hoće da se uređuje lift sa njihovim ugovarateljima i traže od našeg odabranika da sklopi s njima ugovor. Sumnjamo u osobni interes Upravitelja. Pitanje: "Da li suvlasnici stanara mogu izabrati izviđača radova direktnom pogodbom,a plaćati ga iz pričuve?